Papryka to warzywo ciepłolubne. Dlatego należy zadbać o to, by miejsce, w którym ją posadzimy było dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Gleba w której posadzimy powinna być przepuszczalna, bogata w próchnicę oraz żyzna. Uprawę papryki dokonuje się jedynie z rozsady. Można zakupić je w sklepach ogrodniczych lub też przygotować samodzielnie. Najważniejszym czynnikiem, od którego uzależniony jest wzrost oraz zdrowie papryki, to słońce oraz jej regularne podlewanie. Zanim posadzimy paprykę warto pamiętać o właściwie przygotowanej do tej roli glebie. W tym celu warto nawozić ją obornikiem.

Należy zadbać o odpowiednio nagrzaną glebę, jeśli podłoże będzie zbyt zimne, to zostanie zahamowany rozwój korzeni. Z kolei podłoże zbyt gorące może spowodować wystąpienie zgnilizny owoców. Negatywnie na liście papryki wpływa także zbyt silny wiatr. Aby papryka zachowała właściwą ilość wody należy pamiętać o jej regularnym podlewaniu. Należy też pamiętać o przycięciu pędów. Dzięki systematycznemu i sukcesywnemu usuwaniu i przycinaniu papryki zmusimy ją do zawiązywania nowych owoców, które osiągną odpowiednią barwę, kształt i rozmiar. Obowiązkowe jest także usuwanie uszkodzonych części roślin oraz starzejących się liści, pędów płonnych oraz odziomkowych.

Przedstawione wytyczne wskazują, że uprawa papryki nie należy do najtrudniejszego zadania, jednakże nie należy zapominać o kilku istotnych kwestiach, które pozwolą nam cieszyć się dojrzałymi i pięknymi owocami w dość krótkim czasie.

Raz jeszcze przypomnijmy, papryka potrzebuje przede wszystkim wysokich temperatur, wtedy może rozwijać się najlepiej. Szeroka gama dostępnych papryk czyni z niej wszechstronne warzywo o wielu zastosowaniach, możemy użyć je jako przyprawy, dodatku do kanapek czy sałatek. Popularnie występuje ona na stołach jako przystawka. Najwięcej witamin posiada papryka surowa, ale dopuszcza się także jej obróbkę cieplną. Ten zabieg powoduje niestety pewien ubytek jeśli o zawartość witamin chodzi.